Nieuwe Films [Week van 27 februari tot 4 maart]

Kinepolis



Step up 2 the street, een Amerikaanse muziekfilm van Jon Chu, is de sequel van het in 2006 uitgebrachte Step Up! De heldin van dienst is Andie, een rebelse straatdanseres, die na het overlijden van haar moeder aankomt in een prestigieuze kunstschool. Ze moet zich integreren in dit nieuwe upper-class milieu, maar wil tegelijk haar vroegere leefstijl, die van de straten van Baltimore, niet verloochenen. Samen met Chase, de meest verleidelijke danser van de school, neemt ze deel aan een “underground dance battle” en zal ze proberen om haar droom waar te maken. Kort samengevat: hiphop in het met graffiti besmeurde, ondergrondse Baltimore, met in de hoofdrollen Briana Evigan en Robert Hoffman.

Happy together is een nieuwe Belgische film van regisseur Geoffrey Enthoven. Eline en Martin, gespeeld door Ben Van Ostade en Bien de Moor, vormen een droomkoppel met twee kinderen, en staan op het punt om een vakantiehuis te kopen in Toscane. Maar hun geluk kantelt wanneer blijkt dat de filiaalhouder van Martins bank er met een deel van het geld vandoor is. Het incident brengt een reeks tegenslagen op gang, die het perfect gelukkig ogend gezin doen wankelen. In zijn poging zijn gezin en zichzelf te vrijwaren, raakt Martin langzaamaan meer en meer verstrikt in een net van leugens en bedrog. In dit drama van de regisseur van “Vidange perdue”, zien we ook Chris Lomme, Viviane De Muynck, Eddy Vereycken, Sandrine André en Kurt Rogiers aan het werk.

Step up to the street en Happy together spelen elke dag op alle uren in de Kinepolis.

Studio Filmtheaters



Paris is de nieuwe film van Cédric Klapisch, die eerder al L’Auberge espagnole en Les Poupées russes regisseerde, met in de hoofdrollen Juliette Binoche, Romain Duris en Fabrice Luchini. Met de dood in het achterhoofd bekijkt een zieke Parijzenaar de mensen door een andere bril. Hij beseft hoe belangrijk het leven is, niet enkel het zijne, maar ook dat van de meest uiteenlopende figuren uit de stad, die in deze mozaïekvertelling de revue passeren: marktkramers, een sociaal assistente, een danser, een architect, een zwerver, een professor, een mannequin, een illegaal uit Kameroen. Paris speelt elke dag om twee uur, acht uur en kwart voor elf.

La vie en rose van Olivier Dehan vertelt de levenswandel van Edith Piaf, van haar kindertijd over haar gloriejaren. Een verhaal van overwinningen en ontgoochelingen, vertolkt door Oscarwinnares voor beste actrice Marion Cotillard. La vie en rose speelt elke dag om vijf uur.

Die Falscher van Stefan Ruzowitzky won de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Nazi’s verplichten tijdens de tweede Wereldoorlog de beste Joodse valsmunters om dollars en ponden na te maken, en zo de economie van de geallieerden te ontregelen. Het plaatst valsemunter Sally Sorowitch voor een verschrikkelijk dilemma: sterven of meeheulen met de vijand. Ongemakkelijk en intrigerend. Die Falscher speelt elke dag om vier uur.

Delicatesse van de week is Zevende Zegel uit 1957 van Ingmar Bergman. Ridder Blok (Max von Sydow in een glansrol) keert van de kruistochten terug naar Zweden en valt er ten prooi aan verlatenheid. Hij gaat een schaakwedstrijd aan met de Dood. Een van Bergmans absolute topwerken, die gestalte geeft aan een essentiële metafysische zoektocht en daarbij fundamentele thema’s met uitzonderlijke diepgang aansnijdt. Zevende Zegel speelt zondag om acht uur en vrijdag om kwart voor elf.

Cinema Zed



The Big Lebowski is de instant cultklassieker van de broers Ethan en Joel Coen. Jeffrey Lebowski is de sympathiekste luiaard ter wereld en slijt zijn dagen al drinkend, rokend en onzinnig discussiërend met zijn vrienden in de bowling hall. Zijn vredige bestaan wordt dooreen geschud wanneer twee vechtersbazen zijn huis binnenvallen, z’n hoofd in de wc duwen en op z’n tapijt pissen. Ze zijn op zoek naar de miljonair Lebowski wiens vrouw schulden heeft bij de verkeerde mensen. Wanneer ze hun vergissing inzien, de Dude is duidelijk geen miljonair, vertrekken ze weer, maar The Dude zit nu wel met een urinevlek in z’n tapijt. En dat is er voor de Dude te veel aan. Hij besluit, voor één keer in zijn leven vastberaden, zijn steenrijke naamgenoot op te zoeken: hij wil een schadevergoeding voor zijn tapijt... Absurditeit en hilariteit dus. The Big Lebowski speelt woensdag om acht uur en maandag om half elf.

Father & Son, een film van Aleksandr Sokoerov uit 2003 wordt geprogrammeerd in het kader van Move Me, het minifestival van het Stuk rond beweging en dans. In een onbenoemde havenstad delen vader en zoon een nostalgisch zolderappartement. De moeder is jaren geleden gestorven. De dagen van vader en zoon lijken gevuld met schijnbaar alledaagse dingen: flarden van gesprekken, een partij worstelen, voetballen op het dak. De liefde tussen vader en zoon is intens en fysiek, hoewel ze weten dat ze zich ooit zullen moeten losmaken uit hun broederlijke symbiose. De film speelt woensdag om half elf, donderdag om acht uur, en dinsdag om half elf.

Small Gods is de Belgische film van Dimitri Karakatsanis met onder meer Steffi Peeters en Titus de Voogdt. Elena wordt door een onbekende, David, gekidnapt uit het ziekenhuis. Hij neemt haar mee op een mysterieuze trip met een oude camper. Ze ontmoeten de stille wees Sara en trekken samen door verlaten landschappen. Ze lijken even een hechte familie, maar het verleden achtervolgd hen… Een verkenning van de grenzen tussen de realiteit en het imaginaire. Small Gods speelt vrijdag, zaterdag en maandag om acht uur, zondag om half elf en dinsdag om zeven uur.

En in de reeks over de Zweedse cineast Roy Andersson staat deze week A Swedish Love Story, zijn eerste langspeelfilm uit 1969 op het programma. Twee tieners, Per en Anita, leren elkaar kennen in de tuin van het hospitaal. Zij bezocht er haar tante, hij zijn opa. Wars van alle conventies die later hun leven zullen (ver)vormen, ontdekken ze de liefde en creëren ze hun eigen universum. Een aandoenlijk, bijna naïef universum en de enige hoop in deze wereld van volwassenen die zichzelf verliezen in de dagdagelijkse routine. A Swedish Love Story wordt voorafgegaan door enkele commercials van Roy Andersson, en sppeelt vrijdag en zaterdag om half elf, en zondag om acht uur.

En verder kunt u in Cinema Zed nog gaan kijken naar:

* de jeugdfilm Jan Zonder Vrees, voor kinderen vanaf vier jaar. De film speelt woensdag en zondag om drie uur;
* The Trial van Orson Welles, over het proces van Jozef K., een ambtenaar die op een ochtend en zonder enige reden wordt aangehouden; The Trial speel donderdag om half elf;
* en ten slotte is er ook nog Caracas, de informele stad over de sociaal-politieke architecturale realiteit van de hoofdstad van Venezuela. Caracas speelt dinsdag om half negen.

0 reacties :: Nieuwe Films [Week van 27 februari tot 4 maart]