Anima Festival - First Squad: the Moment of Truth

Met een parel als openingsfilm, Mary & Max, werd op vrijdag 12 februari de toon van de 28e editie van het Anima Filmfestival in Brussel ingezet. Tot 20 februari zijn in Flagey een selectie van de beste internationale animatiefilms te bewonderen.

Afgelopen woensdag was de Vlaamse première van First Squad: the Moment of Truth, een co-productie tussen Japan en Rusland. Hoewel de animatietechnieken op zich niet vernieuwend waren, was de film een aangename verrassing.
De music video die vooraf gereleased werd bij wijze van trailer doet bijna hersenloze actie tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoeden. De film is echter een geslaagde poging om de kunst van animatie, feiten uit de geschiedenis en een legende te vermengen.

Het verhaal gaat over de Orde van het Heilige Kruis, die 700 jaar na haar ondergang terug zal komen om zich te wreken op Rusland - een gebeurtenis die precies samenvalt met de aanval van de Duitsers, maar dit is buiten het jong circusartiestje Nadya gerekend. Zij bezit een paranormale gave: ze kan Momenten van de Waarheid, momenten waarop het verloop van de geschiedenis drastisch veranderd wordt door de beslissing van één individu, voorspellen. Samen met vier andere jongeren, die weliswaar zelf geesten zijn maar waarmee Nadya een telepathische band heeft, vormt zij de First Squad. Alleen zij zijn in staat de Orde van het Heilige Kruis tegen te houden en daardoor Rusland te redden van een nederlaag tegen de nazi's.

De animatie creëert een erg goede, lugubere sfeer doorheen de hele film. Het fantasy-element dat deze film kenmerkt en het zijn charme verleent, wil men meer geloofwaardigheid geven door het animatieverhaal bij tijd en stond te onderbreken door real life documentarische fragmenten uit interviews met historici, Russische oorlogsveteranen en psychologen die commentaar geven bij het verhaal alsof het waar gebeurd is - een opzet die wonderwel slaagt. De enige stoorzender was het gebrek aan diepgang en dynamiek in de personages: Nadya heeft weliswaar een telepathische band met haar reeds overleden vrienden maar wanneer het er op aan komt lijkt het of een stel vreemden toevallig dezelfde vijand moeten bevechten.

Al bij al is deze film zeker een aanrader voor de liefhebbers, zolang je met een open mind gaat kijken en je je verwachtingen niet aan de trailer aanpast.

0 reacties :: Anima Festival - First Squad: the Moment of Truth