Palmares Anima Filmfestival 2010

Het Internationaal festival van de animatiefilm van Brussel Anima werd zaterdag 20 februari besloten met de bekendmaking van de laureaten van de nationale en internationale competities van ANIMA 2010. De middellange animatiefilm Divers in the Rain van Olga en Priit Pärn uit Estland wonnen de Grote Prijs voor de beste internationale kortfilm.

In de categorie studentenfilms was het Bella Szederkenyi (Hongarije) die de jury met Orsolya wist te bekoren, dat gemaakt werd als eindwerk van de Moholy-Nagy University of Art and Design van Boedapest.

In de competitie voor Belgische kortfilms was het Grise Mine van Rémi Vandenitte die de Grote Prijs van de Franse Gemeenschap wegkaapte. Boomkruiper van Dries Bastiaensen werd winnaar van de Tv Paint Prijs voor de Beste korte studentenfilm. De Prijs van de SACD ging naar Au Bal des Pendus van Johan Pollefoort en de SABAM Prijs naar Aral van Delphine Renard en Delphine Cousin.

Het volledige palmares vindt u hieronder.


INTERNATIONALE COMPETITIE


* De Grote Prijs Anima 2010 voor de beste professionele kortfilm, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (3000 € + softwarepakket Toon Boom Animate ter waarde van $999,99): Divers in the Rain van Olga en Priit Pärn, Estland. De jury bekroont deze film unaniem omwille van de kwaliteiten van een scenario dat met veel gevoel voor humor te rade is gegaan bij allerhande bronnen van inspiratie, alsook voor de poëtische kwaliteiten van de grafische stijl en animatie waarin het verhaal even surrealistisch als memorabel verteld wordt. Er waren speciale vermeldingen voor Lost and Found van Philip Hunt (UK) en Mei Ling van Stéphanie Lansaque en François Leroy (FR).

* De IVG Prijs voor de beste studentenfilm (2500€ + softwarepakketTV Paint + softwarepakket Toon Boom Studio, ter waarde van $399.99): Orsolya van Bella Szederkenyi - Moholy-Nagy University of Art and Design, Boedapest. De jury was onder de indruk van de verhalende kracht en de mooie grafische stijl van deze film. De film biedt een interessante beschrijving van een ongewoon personage dat een onoplosbare situatie moet proberen oplossen, en dit alles in een poëtische stijl die niet van humor gespeend is. Er waren speciale vermeldingen voor Never Drive a Car When You Are Dead van Gregor Dashuber (D) - Konrad Wolf en August van Matthias Hoegg, UK, Royal College of Art.

* Prijs voor de beste videoclip (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Coldplay, "Strawberry Swing" van Shynola (UK). Er waren speciale vermeldingen voor: The Dead Pirates, "Wood" van Simon Landrien, McBess (UK) en "Morgenrot" van Jeff Desom (Lux)

* Prijs voor de beste publiciteitsfilm (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Audi Q5, “Unboxes" van Russell Brooke en Andy Daffy (UK). Scrabble, ”Sumo” van Clement Dozier en Irina Dakeva (FR) kreeg een speciale vermelding.


Prijzen toegekend door de jury “Jeune public de Télébruxelles”

* Coup2pouce/TéléBruxelles Prijs voor de beste kortfilm op de Animeernacht: Madagascar, Carnet de Voyage van Bastien Dubois (FR)


Publieksprijzen

* Publieksprijs voor de beste kortfilm (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Logorama, door H5, François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain (FR)

* Publieksprijs voor de beste kortfilm voor kinderen en jongeren (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Lost and Found van Philip Hunt (UK)

* Publieksprijs voor de beste kortfilm van de Animeernacht (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Le petit dragon van Bruno Collet (FR)

* Publieksprijs voor de beste langspeelfilm, gesponsord door FedEx: Mai Mai Miracle van Sunao Katabushi (JP)

* Publieksprijs voor de beste langspeelfilm voor jongeren en kinderen: Yona, la légende de l'oiseau sans ailes van Rintaro (FR / JP)

Prijzen uitgereikt door de festivalpartners

* BeTV-Prijs voor de beste langspeelfilm (aankoop uitzendrechten): Mai Mai Miracle van Sunao Katabushi (JP)


NATIONALE COMPETITIE


Prijzen toegekend door de jury van ANIMA 2010

* Grand Prix van de Franse Gemeenschap (beste film van de Communauté française)(2.500 € + softwarepakket Toon Boom Animate ter waarde van $999.99): Grise Mine van Rémi Vandenitte

* SABAM Prijs (2500 €): Aral van Delphine Renard en Delphine Cousin

* Prijs van de SACD (2000 €): Au bal des Pendus van Johan Pollefoort

* Prijs TvPaint voor de beste Belgische studentenfilm (softwarepakket TV Paint): Boomkruiper van Dries Bastiaensen. Er waren speciale vermeldingen voor Memee van Evelyn Verschoore en Et espèce(s) de patate(s) van Yoann Stehr.


Prijs toegekend door de jury “Jeune public de Télébruxelles”

* Coup2pouce/TéléBruxelles Prijs voor de beste studentenkortfilm (uitzendrechten): Et espèce(s) de patate(s) van Yoann Stehr.

Publieksprijs

* Publieksprijs voor de beste Belgische kortfilm (softwarepakket Toon Boom Studio ter waarde van $399.99): Memee van Evelyn Verschoore


Prijzen toegekend door de festivalpartners

* BeTV Prijs (1.500 € en uitzendrechten): Clicked van Martin Landmeters, Manon Martin, Romain Rihoux

* Prijs van de RTBF (1.500 € en uitzendrechten): Sous un coin de ciel bleu van Cécilia Marreiros Marum en Arnaud Demuynck.

* Cinergieprijs (elektronisch persdossier): Grise Mine van Rémi Vandenitte en Ruis van Marike Verbiest.


De volgende editie van ANIMA wordt de dertigste afspraak in Brussel van 4 tot 12 maart 2011.

0 reacties :: Palmares Anima Filmfestival 2010