Programmatie 16-2 tot 22-2-2011

KINEPOLIS

In: Gnomeo & Juliet, True Grit, 127 Hours, Season of the Witch

Uit: Rapunzel, The Tourist, Tron: Legacy, Smoorverliefd, Meet the Parents: Little Fockers, Love and Other Drugs

Shakespeares bekende verhaal krijgt letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie in Gnomeo & Juliet. Tuinkabouters Gnomeo en Juliet worden halsoverkop op elkaar verliefd maar moeten heel wat hindernissen overwinnen. Hun families zijn namelijk gezworen aartsvijanden.

True Grit is de nieuwe film van het duo Joel en Ethan Coen. Een 14-jarig meisje huurt een alcoholverslaafde US Marshall in om de moordenaar van haar vader te vinden...

127 Hours, een van de oscarfavorieten, is de biografie van Aron Ralston, een bergbeklimmer die tijdens een van zijn bergbeklimmingen in een canyon in Utah vast komt te zitten. Na meer dan 5 dagen gaat hij hopeloos over tot drastische maatregelen om zijn eigen leven te redden.

In The Season of the Witch, een horrorthriller met Nicolas Cage, gaan we terug naar de heksenvervolgingen van Middeleeuwen. De Kerk beveelt een schuldig bevonden heks naar een afgelegen klooster te brengen. Daar zullen monniken een ritueel uitvoeren dat een einde moet maken aan haar zwarte magie.

In het kader van Cinemanie deze week wordt twee films gespeeld. The King's Speech, de grote winnaar van de BAFTA-awards afgelopen weekend, vertelt het verhaal van de stotterende koning George VI. De tweede, Biutiful, vertelt hoe Uxbal, een bemiddelaar in mensenhandel, een vriend uit zijn kindertijd tegen het lijf loopt en vervolgens te horen krijgt dat hij binnenkort zal sterven aan kanker. Uxbal probeert zijn criminele leven tijdens zijn laatste maanden een andere wending te geven...

CINEMA ZED

Deze week zijn er ook in Cinema Zed een hele hoop nieuwe films.

Ten eerste is er De eenzaamheid van de Priemgetallen, de verfilming van het populaire boek van Paolo Giordano. Alice en Mattia zijn beiden achtervolgd door trauma’s uit hun kindertijd. Ze ontmoeten elkaar als tieners en groeien samen op, tot Mattia met een beurs naar het buitenland vertrekt waardoor ze elkaar uit het oog verliezen.

Pulsar, een Vlaamse film, vertelt hoe Samuel, na het vertrek van zijn vriendin, alleen achter in Brussel. Met de moderne communicatiemiddelen hopen ze de afstand te verkleinen en Samuel zit dan ook iedere avond aan zijn computer om via Skype, cha en mail zijn relatie in leven te houden. Maar dan wordt Samuels computer gekraakt, waardoor Samuel geïsoleerd raakt van de buitenwereld.

17, 18 en 19 februari vindt het Jazz Filmfestival plaats in Cinema Zed, in het kader van Kulturama.

In Just Friends gaan we terug naar het Antwerpen van de jaren ’50. Jack, een getalenteerde saxofonist, werkt als dokwerker maar droomt ervan om ooit naar New York te gaan, het mekka van de jazzmuziek. Deze film is losjes geïnspireerd op het leven van de legendarische jazz- saxofonist Jack Sels.

Let’s get lost is een documentaire over hoe topfotograaf Bruce Weber en zijn crew op pad gingen met Chet Baker in de jaren ’80, wanneer deze legendarische artiets door een jarenlange drugsverslaving, een nukkig karakter en een gecompliceerd liefdesleven slechts een breekbare schim van zichzelf was.

De Bankroet Jazz is de verfilming van het dadaïstisch scenario geschreven door Paul Van Ostaijen. In absurde scènes beschrijft hij de op- en ondergang van een dadaïstische republiek waarin iedereen feestend door het leven gaat tot er enkel het bankroet rest. Van Ostaijen's geniale invallen en gekke kronkels werden met behulp van oud filmmateriaal uit Nederlands Filmmuseum vertaald naar een wervelende collagefilm over Dada, jazz, revolutie en financiële crisis.

Het verhaal achter de protestsong Strange Fruit, eveneens de titel van de volgende documentaire, is een van de donkerste pagina's uit de geschiedenis van Amerika. Het nummer werd geschreven in New York in de late jaren '30 naar aanleiding van een gruwelijke foto van een lynchpartij in het Zuiden. Via een nachtclubeigenaar kwam het nummer terecht in de handen van de zwarte jazzzangeres Billie Holiday.

In de documentaire Icons among us: Jazz in the Present Tense komen de voortrekkers van een nieuwe, belangrijke beweging in de jazz aan het woord: jonge, spraakmakende musici en groepen uit verschillende jazzstijlen, die de versleten paden vermijden.

In Guy and Madeline on a Park Bench vervolgens, maken we kennis met Guy, een jonge trompettist die zwerft van stad naar stad en van vrouw naar vrouw tot hij op een dag in Boston de schuchtere Madeline leert kennen. Maar wanneer de eerste verliefdheid is overgewaaid, valt het oog van Guy op de losbandige Elena en laat hij Madeline met een gebroken hart achter.

Tot slot Het CANVAS-programma Goudvis maakt een portret van twee vooraanstaande figuren uit de Belgische jazz scene: Jef Neve, de jonge god van de Belgische jazz en Philippe Catherine, de muzikale kleinzoon van Django Reinhardt. Het resultaat kun je zien in Goudvis: Jef Neve & Philippe Catherine.

0 reacties :: Programmatie 16-2 tot 22-2-2011