KINEPOLIS
In: No Strings Attached, The Way Back, Yogi Bear
Uit: Narnia 3, Harry Potter and the Deathly Hallows Part I
Na een lange examenperiode van je herwonnen vrijheid genieten door een donkere zaal op te zoeken in de bioscoop? Kinepolis Leuven tracht je alvast terug te lokken met drie nieuwe releases en ander snoepgoed.
Tegenover Love and Other Drugs staat vanaf deze week een tweede conventionele romkom over een onconventionele relatie, No Strings Attached. Natalie Portman en Ashton Kutcher spelen twee levensvrienden die ’t op een morgen verknoeien met een vrijpartij. Toegegeven, er zijn ergere manieren om een vriendschap te verknallen dan een potje ochtendseks met Portman en/of Kutcher... Toch spreken de twee af zich niet te laten vangen in een relatie; geen verwachtingen, geen jaloezie en geen romantiek. Maar kunnen ze zich ook aan hun afspraak houden?
Gelukkig zal er nooit een wip komen tussen Yogi Bear en zijn trouwe kompaan Boo Boo. De picknickmandendief uit de gelijknamige cartoon van weleer stevent, zoals velen van z’n soortgenoten, volledig in computerpixels opgetrokken op ons af. Yogi moet op het grote, digitale scherm de handen in elkaar slaan met ranger Smith om de sluiting van z’n habitat, Jellystone Park, te voorkomen.
En er is ook klassiekere cinema met The Way Back van gerenommeerd Australisch filmmaker Peter Weir, ondertussen al weer zo’n zeven jaar na zijn vorige langspeler Master and Commander: The Far Side of the World. The Way Back vertelt het ongelooflijke, voor velen zelfs ongeloofwaardige, ‘waargebeurde’ verhaal van een groep gevangenen die in 1940 ontsnapt uit een Siberisch werkkamp. Er wacht hen te voet(!) een lange, barre tocht van meer dan 6.000 kilometer door het ijzige Siberië, de verzengende Gobiwoestijn en het ontoegankelijke Tibet.
Verder kun je de Kinepolis Leuven binnenspringen voor: Frits en Freddy, Hereafter, Meet the Parents: Little Fockers, Mega Mindy en het Zwarte Kristal, Rapunzel [NV 3D], Rien à Declarer, Rundskop, Smoorverliefd, The Tourist en Tron Legacy [3D].
CINEMA ZED
In: Winter’s Bone, Five Minutes of Heaven
De cinefiele student kan ook z’n schade inhalen bij Cinema Zed, die deze week twee fijn geselecteerde recente releases presenteert, vanouds aangevuld met een klassieker en een kinderfilm.
Zo goed als dagelijks is er een vertoning van de onafhankelijke thriller Winter’s Bone, een spannend én realistisch, rauw portret van een minder fraai stuk Amerika. 17-jarige Ree woont samen met haar broertje, zusje en zieke moeder in de ruige Ozarks in Missouri. Wanneer ze hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen en vervolgens is verdwenen, begint Ree een speurtocht naar hem. Zeldzaam authentieke cinema.
Meer sterke vertolkingen met Liam Neeson en James Nesbitt in Five Minutes of Heaven, strak geregisseerd door Oliver Hirschbiegel, van Der Untergang-faam. Noord-Ierland, februari 1975. De tiener Alistair Little vermoordt Jimmy Griffin in het bijzijn van diens jongere broer Joe. Alistair gaat kort daarna voor een hele tijd de gevangenis in; Joe wordt al die jaren door zijn moeder verweten niets te hebben gedaan om de moordenaar tegen te houden. Drie decennia later plaatst een tv-programma de twee opnieuw tegenover elkaar. Alle dagen te zien, behalve op maandag.
Wie indruk wil maken op zijn of haar Valentijnsdate: maandagavond draait Zed een klassieker der klassiekers, Seven Samurai, Akira Kurosawa’s blauwdruk voor de ideale actiefilm, weergaloos in beeld gebracht, met een groot aandacht voor detail én complexe personages. Een bergdorpje in het feodale 16e-eeuwse Japan gaat gebukt onder de terreur van een roversbende. Om hun oogsten niet opnieuw te verliezen, besluiten de inwoners bescherming te zoeken bij verschillende samoerai om samen het dorp te verdedigen. De samenwerking tussen de argwanende dorpelingen en de vereenzaamde samoerai verloopt echter niet altijd even vlotjes.
Op zaterdag en dinsdag zet na The Social Network de documentaire We Live in Public het debat binnen Cinema Zed over internet en (steeds minder) privacy verder. Centraal in de docu staat een revolutionair experiment in 1999 gelanceerd door internetmiljonair Josh Harris waarbij een honderdtal kunstenaars zich een maand lang dag en nacht lieten opsluiten en filmen in een hotel. Slapen, douchen, seks, alles werd gefilmd, bekeken én becommentarieerd binnen de gemeenschap. Deze soort embryonale Big Brother zou een beangstigend accurate visie blijken van het internet in het Facebook-tijdperk. Harris’ proefdieren werden volledig gek en de overheid doekte het experiment op.
Tot slot is er de mooie, ontroerende kinderfilm De Sneeuwman over een jongetje en de levende titelfiguur die naar de Noordpool reizen om er samen met andere sneeuwpoppen en niemand minder dan de kerstman te verzamelen voor een groot feest. De Sneeuwman wordt voorafgegaan door zes andere korte, winterse animatiefilms, waarin ook ijsberen en pinguïns een hoofdrol toebedeeld krijgen. Afspraak woensdag- en zondagmiddag.
---
Tot daar de programmatie van deze week. Het complete aanbod met alle vertoningsuren is terug te vinden op de sites van Kinepolis en Cinema Zed. Recensies kun je nalezen en -beluisteren op de Camera Obscura-blog en het scoreoverzicht van de films vind je op de Scorpio-website, gewoon even doorklikken naar Camera Obscura.
0 reacties :: Programmatie [Week van 9 tot 15 februari 2011]
Een reactie posten