Docville: het eindverslag


De vierde editie van het documentairefestival Docville zit er weer op! Het interessante programma-aanbod en exclusieve avant-premières van 'Part Of The Weekend Never Dies' en Martin Scorceses 'Shine A Light' zorgden voor een alweer erg geslaagde editie. Ook de special over geanimeerde documentaires leverde een aantal fijne verrassingen op. Deze op het eerste zicht vreemde keuze qua filmvorm lijkt meer en meer opgang te vinden binnen de documentaire-wereld. Zo werd er vorige week op het filmfestival van Cannes nog 'Shabra & Shatila' vertoond, een geanimeerde documentaire over de bloederige vergeldingsacties van het Israëlische leger op deze twee gelijknamige vluchtelingenkampen tijdens de Libanese oorlog in 1982.


Zoals gewoonlijk werden er ook dit jaar aan het eind van het festival prijzen uitgereikt voor de beste internationale en Belgische documentaire.

In de internationale competitie ging de hoofdprijs dit jaar naar de Franse productie 'Stranded'. Deze film, die geregisseerd werd door de Uruguayaan Gonzalo Arijon, vertelt het verhaal van de legendarische vliegramp in Andes. Dit verhaal werd eerder reeds in een melodramatische fictiefilm [Alive] gegoten, 'Stranded' kiest echter voor een resoluut andere aanpak. In deze film keert regisseur Arijon met een aantal overlevenden van deze crash voor de eerste maal terug naar de plek van het onheil. Dit levert een pakkende documentaire waarin de nadruk ligt op het morele en menselijke aspect van het ongeluk en niet op het sensationele.
Een bijzondere vermelding in deze competitie ging naar 'Beperkt Houdbaar' van Sunny Bergman.

In de Belgische competitie werd het sobere 'Le Flic, La Juge et L'Assassin' bekroond. Deze documentaire van Yves Hinant biedt een boeiende blik op het werk van een Brussels recherche-team naar aanleiding van een moordonderzoek.
De film 'Pale Peko Bantu Mambo Ayikosake' van Bram Van Paesschen kreeg in deze competitie een speciale vermelding.

0 reacties :: Docville: het eindverslag