European Film Awards 2008


Zaterdagavond 6 december zijn in Kopenhagen de 21e European Film Awards uitgereikt. De belangrijkste winnaar bij deze hoogavond van de Europese film was de Italiaanse film Gomorra. Behalve de prijs voor de beste film, wist Gomorra ook deze voor beste acteur, beste regisseur, beste scenario en beste cinematografie in de wacht te slepen.


Ook Il Y A Longtemps Que Je T'Aime van Philippe Claudel viel zaterdag in de prijzen. Kristin Scott Thomas mocht de award voor beste actrice in ontvangst nemen voor haar vertolking in deze Franse film. De Brit Steve McQueen kreeg dan weer de prijs voor beste debuutfilm voor Hunger.

De prijs voor de beste soundtrack ging naar Max Richter voor zijn muzikale bijdrage aan de politieke animatiefilm Waltz With Bashir. In deze categorie was ook Tuur Florizoone genomineerd voor zijn soundtrack voor Aanrijding In Moscou. Ook voor de publieksprijs was met Ben X een Vlaamse film genomineerd. Ook in deze categorie kon een Vlaamse film zijn nominatie niet verzilveren: de publieksprijs ging immers naar Harry Potter And The Order Of The Phoenix.

Behalve de filmawards worden er op de European Filmawards ook steeds een aantal speciale prijzen uitgereikt. Deze gingen dit jaar naar de grondleggers van de Deense Dogma-beweging Lars Von Trier en Thomas Vinterberg en naar de Britse actrice Judi Dench.

0 reacties :: European Film Awards 2008